Skip to Content

(Română) Dreptul de autor - întrebări frecvente (Copyright FAQ)

Wattpad încurajează toți scriitorii să-și manifesteze creativitatea și imaginația prin cărți originale. Nu permitem vreo încălcare a dreptului de autor sau conținut piratat pe platformă și vom înlătura orice lucrare despre care aflăm că ar fi fost publicată ilegal. În timp ce unii utilizatori ar putea să nu fie conștienți de legea referitoare la dreptul de autor, facem tot posibilul să educăm și să informăm comunitatea în timp ce clădim o audiență activă pentru toți cititorii.

 

Întrebări frecvente

 

La ce se referă încălcarea dreptului de autor?

  • Postarea lucrărilor protejate de drepturi de autori ale altor persoane fără consimțământul lor legal.
  • Postarea în numele unui autor și recunoașterea acestuia ca autor original. Asta este tot o încălcare a dreptului de autor și va fi tratată ca atare. Consimțământul este ÎNTOTDEAUNA necesar de la autor.
  • Adaptări și modificări mici ale unei lucrări, cum ar fi schimbarea numelor, copierea evenimentelor și rescrierea lor în propriile cuvinte, schimbarea perspectivei personajelor, sunt o încălcare a dreptului de autor. Pentru mai multe informații, verifică: Întrebări frecvente despre adaptări
  • Folosirea unei imagini care nu îți aparține. Asta include crearea unei coperți cu o imagine al cărui drept de autor nu îl deții (cu excepția cazului în care se află în Domeniul Public).

Ce protejează și ce nu protejează drepturile de autor?

Dreptul de autor protejează doar reprezentarea fizică a unei idei, nu ideea în sine. Din păcate, intrigi similare, teme de poveste și titluri nu sunt suficiente pentru a constitui o încălcare a drepturilor de autor. Acesta este motivul pentru care există multe povești și filme care sunt foarte asemănătoare. Cu excepția cazului în care există dovezi substanțiale de încălcare a drepturilor de autor care pot rezista într-o instanță de judecată, administratorii site-ului web nu pot elimina povestea. Dacă este cazul, îți sugerăm să încercai să contactezi celălalt scriitor și să încerci cu respect să rezolvi problema în privat. Dacă nu ești sigur dacă o lucrare vă încalcă drepturile de autor, te încurajăm să solici consiliere profesională/legală înainte de a trimite o notificare.

Cum tratează Wattpad cu încălcarea drepturilor de autor?

Wattpad ia foarte în serios încălcarea drepturilor de autor. Utilizatorilor nu le este permis să posteze povești pe care nu le dețin decât dacă au permisiunea legală de la proprietar și pot furniza dovezi atunci când le sunt solicitate. Conținutul care încalcă drepturile și ne este raportat sau pe care îl descoperim este investigat în conformitate cu politicile noastre și eliminat în cazul în care constatăm că este într-adevăr o încălcare a drepturilor de autor. Proprietarii sunt încurajați să trimită o notificare de eliminare DMCA dacă găsesc o copie a lucrării lor originale, astfel încât să o putem elimina.

 

Încălcări repetate - În plus față de politica de mai sus, putem, atunci când este cazul și la discreția noastră, să închidem conturile utilizatorilor care încalcă în mod repetat sau activ drepturile de proprietate intelectuală ale altora. Dacă un cont are mai multe încălcări ale drepturilor de autor, sau se descoperă o încălcare suplimentară la o dată ulterioară, contul va fi închis. Rețineți că acțiunile utilizatorilor sunt legate de deținătorul contului, nu de conturile în sine.

 

Cum îmi protejează Wattpad munca?

Lucrarea ta este protejată automat de Legea drepturilor de autor de îndată ce o pui într-un format fix, cum ar fi să o notezi. Există mai multe opțiuni de licență pentru drepturi de autor pe care le poț selecta atunci când postezi o povestire pe Wattpad și le poți găsi în articolul nostru: Permisiuni de drepturi de autor. Respectăm procesul DMCA, așa că, dacă consideri că munca ta a fost copiată, poți trimite o notificare de eliminare DMCA și îți vom răspunde cât mai curând posibil. Pentru mai multe informații, consultă: Cum îți protejăm povestirile

 

Wattpad deține lucrarea mea?

Wattpad nu deține niciuna dintre lucrările pe care le postezi pe platformă. Aceasta înseamnă că ești liber să-ți postezi lucrările în altă parte, precum și să-ți elimini munca de pe Wattpad în orice moment. Puteți afla mai multe despre acest lucru în politicile noastre: Termenii de Serviciu

 

Ce este spamul pirateriei/drepturilor de autor?

Nu permitem încălcarea drepturilor de autor pe Wattpad, inclusiv promovarea și/sau facilitarea pirateriei. Aceasta include pirateria sub orice formă, de la solicitarea de link-uri de descărcare gratuită până la partajarea PDF-urilor complete și chiar încărcarea lucrărilor existente ale autorilor.

Rugăm pe toată lumea să fie respectuos și să ajute Wattpad să fie un mediu prietenos și sigur de care să te bucuri. Te rugăm să reții că ne rezervăm dreptul de a șterge mesaje și de a suspenda orice conturi care au încălcat politicile noastre privind drepturile de autor fără notificare prealabilă. Pentru a raporta pirateria pe Wattpad, te rugăm să consulți articolul nostru: Raportează încălcarea drepturilor de autor

 

Cum raportez încălcările drepturilor de autor pe Wattpad?

Consultă articolul nostru Raportează încălcarea drepturilor de autor pentru informații despre cum să raportezi lucrările publicate și ce să face dacă găsești o lucrare nepublicată pe Wattpad.

 

Lucrarea mea a fost copiată și publicată pe Wattpad sau pe un alt site web. Ce pot face?

Consultă articolul nostru Raportează încălcarea drepturilor de autor pentru mai multe informații și instrucțiuni despre cum să raportezi drepturile de autor pe Wattpad și ce să faci dacă lucrarea ta a fost copiată de pe Wattpad pe un alt website.

 

Pot folosi povestea lor, coperta, personajele, etc.?

Trebuie să obții permisiunea direct de la autor pentru a folosi povestea lor ca a ta. Folosirea lucrărilor lor directe în orice mod (inclusiv adaptări) fără permisiunea lor este o încălcare a drepturilor de autor, ceea ce este ilegal. A da credit nu este suficient decât dacă autorul respectiv a indicat că este de acord ca alții să îi folosească lucrarea. Pentru informații mai precise despre utilizarea artei, personajelor și altele ale altor oameni, consultă articolul nostru: Pot folosi munca/povestea/conținutul lor?

 

Pot raporta încălcări ale fanfiction-ului meu?

Dacă fanfiction-ul tău este propria ta opera originală, în afară de personajele existente, poți trimite o notificare de eliminare DMCA împotriva oricăror încălcări, deoarece conținutul original este protejat de legea drepturilor de autor. Dacă povestea ta este o adaptare, ceea ce înseamnă că folosești mai mult decât nume de personaje, îți recomandăm să consulți mai întâi acest articol: Întrebări frecvente despre adaptări

 

Pot raporta o poveste dacă au copiat un film/joc video/emisiune TV?

Da, încălcările drepturilor de autor pot include rescrierea unui film, joc video, emisiune TV etc. și încărcarea acestuia pe Wattpad. Aceasta include utilizarea dialogului direct din scenarii de filme sau emisiuni TV. Pentru mai multe informații, consultați: Infringing Adaptations and fanfiction

 

Pot folosi versurile cântecului în povestea mea?

Deși este obișnuit ca persoanele să includă versurile cântecelor existente în povestirile lor, există întotdeauna riscul ca proprietarul original al drepturilor de autor să trimită o notificare de eliminare DMCA pentru a o elimina. Pentru mai multe informații, consultați articolul nostru: Pot folosi munca/povestea/conținutul lor?


Raportul meu este anonim?

Noi, cei de la Wattpad, ne angajăm să îți protejăm confidențialitatea și să îți păstrăm informațiile în siguranță. Rapoartele pe care le trimiți câtre Wattpad sunt confidențiale. Ca atare, nu vom dezvălui informațiile tale personale utilizatorului raportat sau proprietarului drepturilor de autor. Majoritatea rapoartelor sunt confidențiale pe Wattpad. Există foarte puține excepții, în special în anumite cereri legale, în care informațiile vor fi partajate, dar acest lucru îți va fi comunicat în mod clar dacă este necesar.

 

Cum pot ajuta la combaterea încălcării drepturilor de autor pe Wattpad?

Căutăm mereu Wattpedieni în toate limbile și suntem pasionați de siguranță și drepturi de autor pe Wattpad! Dacă ai peste 18 ani, poți aplica la Programul Ambasadori Wattpad. Ei lucrează mult cu noi și primesc întotdeauna candidații pasionați de păstrarea în siguranță a Wattpad-ului. Pentru mai multe informații, consultă profilul Ambassadors aici: https://www.wattpad.com/user/Ambassadors

 

Ce înseamnă opțiunile privind drepturile de autor pe Wattpad (domeniu public, toate drepturile rezervate etc.)?

Când postezi povestirea ta pe Wattpad folosind Opțiuni avansate, există mai multe opțiuni de drepturi de autor din care poți alege. Pentru a afla mai multe despre ce înseamnă acestea și cum se aplică povestirii tale., consultață articolul nostru: Permisiuni de drepturi de autor

 

Vă recomandăm întotdeauna să salvați toate lucrările originale pe care le creați în afara platformei Wattpad. În cazul închiderii contului din cauza unei încălcări a oricăreia dintre politicile noastre, nu vom restaura sau transfera conținutul povestirilor, inclusiv lucrările dvs. originale care nu constituie o infracțiune.

De asemenea, vă recomandăm să consultați Support Bot-ul nostru de asistență atunci când căutați răspunsuri rapide! Puteți găsi botul nostru făcând clic pe pictograma din colțul din dreapta jos al Centrului de ajutor (https://support.wattpad.com/hc/en-us) sau accesând Setări> Centrul de ajutor din aplicație.

Was this article helpful?
0 out of 0 found this helpful

Comments

Article is closed for comments.