Skip to Content

(Română) Întrebări frecvente despre adaptări (Infringing adaptations and fanfiction)

În timp ce Wattpad susține creativitatea și expresia scriitorilor prin povestirile pe care le spun, lucrăm extrem de mult pentru a proteja și respecta drepturile de autor ale povestitorilor de pe platforma noastră și din afara acesteia.

Pe Wattpad, este strict interzis utilizatorilor noștri să posteze lucrări protejate prin drepturi de autor ale altor persoane fără consimțământul lor legal explicit. Suntem profund dedicați acestui lucru prin politica noastră privind drepturile de autor, care poate fi găsită în Termenii de Serviciu. Așadar, Wattpad nu permite utilizatorilor să publice adaptări ale lucrărilor existente.

 

Încălcări repetate - În plus față de politica de mai sus, putem, atunci când este cazul și la discreția noastră, să închidem conturile utilizatorilor care încalcă în mod repetat sau activ drepturile de proprietate intelectuală ale altora. Dacă un cont are mai multe încălcări ale drepturilor de autor, sau se descoperă o încălcare suplimentară la o dată ulterioară, contul va fi închis. Rețineți că acțiunile utilizatorilor sunt legate de deținătorul contului, nu de conturile în sine.

 

Notă: Nu putem stabili dacă povestea ta reprezintă o încălcare sau nu în numele tău. Poți consulta articolul Întrebările Frecvente privind drepturile de autor pentru a afla mai multe despre drepturile de autor pe Wattpad. Dacă ai nevoie de informații suplimentare, te sfătuim să consulți un avocat. Dacă nu ești sigur(ă) că o povestire încalcă drepturile de autor, te încurajăm să soliciți consiliere profesională / juridică înainte de a trimite o notificare.

 

Pentru întrebări despre utilizarea lucrărilor existente, cum ar fi versurile melodiilor sau traducerile, și despre obținerea permisiunii, te rugăm să consulți: Pot folosi munca/povestea/conținutul lor?

 

Întrebări frecvente despre adaptări


Ce este o adaptare?

O adaptare a unei povești este o lucrare care se bazează pe, sau derivată din, una sau mai multe lucrări deja existente, în conformitate cu Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Aceasta înseamnă că numai scriitorul/artistul original poate adapta sau acorda cuiva permisiunea de a crea o adaptare a operei sale. Traducerile, rescrierile, sechelele sau transcripțiile sunt toate exemple de adaptări care necesită permisiunea de publicare. Pentru mai multe informații și alte exemple de lucrări derivate, te rugăm să consulți acest articol al Oficiului pentru Drepturi de Autor din SUA.


Pot posta povestea altui autor dacă schimb numele / genul personajelor principale?

Nu. Schimbarea numelor și / sau sexului personajelor principale încalcă în continuare drepturile de autor ale autorului original. Imaginează-ți că ai muncit din greu pentru a crea o povestire interesantă cu personaje complexe, iar o simplă schimbare de nume permite altei persoane să copieze acea poveste. Nu credem că respectă creativitatea și proprietatea ta. Nici noi nu credem că tu ai face-o. Orice poveste raportată care copiază o operă existentă va fi revizuită și poate fi eliminată din cauza încălcării drepturilor de autor.

Notă: Drepturile de autor protejează doar reprezentarea fizică a unei idei, nu ideea în sine. Reține că titlurile, numele personajelor, ploturile similare și temele similare nu constituie încălcări ale dreptului de autor. Dacă nu sunteți sigur(ă) că o lucrare încalcă drepturile de autor, vă recomandăm să solicitați sfaturi profesionale / juridice înainte de a trimite o înșiințare.

Aceasta stabilește dovada creării necesare pentru orice probleme de copyright care apar. Dacă există vreo dispută cu privire la sursa originală a lucrării, data înregistrată a lucrării digitale pe Wattpad oferă susținere pentru revendicarea sa.

Există o diferență între o ficțiune și o adaptare?

În dreptul de autor, există o diferență între „fanfiction” și o „adaptare”. Fanfiction este utilizarea personajelor sau decorurilor existente (de exemplu, personajul Percy Jackson și locația Camp Half-Blood) într-o poveste originală. O adaptare, însă, este preluarea unei lucrări existente și textul acesteia sau evenimente unice și schimbarea doar a anumitor elemente. De exemplu, a scrie o poveste despre Percy Jackson și colegii săi citind romanul „The Lightning Thief” și includerea conținutului din roman ar fi o adaptare și, prin urmare, o încălcare a drepturilor de autor. Un alt exemplu ar fi schimbarea personajului „Percy Jackson” în „Harry Styles” și lăsarea textului și a dialogului la fel ca în povestea originală. Aceasta ar fi considerată o încălcare a drepturilor de autor.

 

Pot publica o adaptare a unei alte povestiri daca precizez ca povestea ‘nu imi apartine’? (Adică spunând „toate drepturile sunt rezervate” autorului original)

Utilizatorii Wattpad nu pot publica o poveste care nu le aparține decât dacă au permisiunea explicită de la autorul original sau deținătorul drepturilor de autor. Acreditarea unui autor pentru o adaptare pe care nu aveți permisiunea de a o publica este o încălcare a drepturilor de autor. Pentru mai multe informații, consultați articolul nostru: Poveștile eliminate pentru drepturi de autor

 

Am postat o adaptare și contul meu a fost șters din cauza încălcării drepturilor de autor. Contul meu poate fi restaurat?

Eliminarea povestirilor, imaginilor și/sau conturilor din cauza încălcării drepturilor de autor nu va fi restabilită decât dacă aveți dovezi că ați obținut permisiunea de la deținătorul drepturilor de autor pentru a publica conținutul lor original. Pentru mai multe informații, consultați articolul nostru: Povești eliminate pentru drepturi de autor.

 

De ce mi-a fost eliminată adaptarea/traducerea, dar nu și altele?

Wattpad lucrează din greu pentru a elimina încălcările drepturilor de autor cât de repede și precis putem, dar odată cu volumul de povestiri de pe platformă, nu putem găsi fiecare încălcare fără ca acestea să ne fie raportate. Dacă observi o încălcare a drepturilor de autor pe Wattpad, te rugăm să nu presupui că permitem încălcări ale drepturilor de autor. În schimb, raportează povestea pentru încălcarea drepturilor de autor. Pentru mai multe informații, consultați articolul nostru: Povestiri eliminate pentru drepturi de autor.

 

Am găsit o adaptare care încalcă drepturile. Ce ar trebuii să fac?

În calitate de proprietar al drepturilor de autor al operei tale originale, ai dreptul de a trimite o solicitare de eliminare DMCA pe orice website pe care descoperi că lucrarea ta este încălcată, inclusiv pe Wattpad. Pentru a afla mai multe despre raportarea conținutului care încalcă drepturile de autor, atât propria ta cât și munca altora, te rugăm să consulți regulile și procedurile de raportare din articolul nostru: Raportează încălcarea drepturilor de autor

 

Vă recomandăm întotdeauna să salvați toate lucrările originale pe care le creați în afara platformei Wattpad. În cazul închiderii contului din cauza unei încălcări a oricăreia dintre politicile noastre, nu vom restaura sau transfera conținutul povestirilor, inclusiv lucrările dvs. originale care nu constituie o infracțiune.

De asemenea, vă recomandăm să consultați Support Bot-ul nostru de asistență atunci când căutați răspunsuri rapide! Puteți găsi botul nostru făcând clic pe pictograma din colțul din dreapta jos al Centrului de ajutor (https://support.wattpad.com/hc/en-us) sau accesând Setări> Centrul de ajutor din aplicație.

Was this article helpful?
0 out of 0 found this helpful

Comments

Article is closed for comments.